In Nepal zijn ze mega populair, zowel voor vrouwen als voor de mannen; de stoere zilveren schakel armbanden met een gekleurde steen. Je kunt ze daarom ook bij menig juwelier in Nepal vinden, maar bij de juwelier van Tashi Factory is die wel heel speciaal.

In het kleine dorpje Sankhu kom ik geregeld, aangezien het klooster waar ik vrijwilligerswerk heb gedaan zich in dit dorp bevindt.
Sankhu is een van de kleine dorpjes in Nepal waar, na de aardbeving in april, niks meer van over is. Het was een prachtig authentiek, bijna Middeleeuws, dorpje. De architectuur was ongelofelijk, zo mooi. Na de aardbeving ging dit dorp me natuurlijk ontzettend aan het hart, omdat dit mijn woonplaats is geweest voor 4 maanden in 2014. Bij het zien van de ravage van wat de aardbeving teweeg heeft gebracht, brak mijn hart. Hoewel er weinig over is van het dorp zelf, zijn de bewoners wederom positief en hard aan het werk om weer iets van hun onderkomen te maken.

Zo ook de juwelier van Tashi. Zijn kleine shop is een van de weinige gebouwen dat niet is ingestort in Sankhu. Hoewel zijn kleine vitrinekast wat te wensen overliet, aangezien zijn magere assortiment, zag ik al gauw een paar mooie armbanden ertussen glimmen. De zilveren armbanden kregen extra waarde door de manier waarop ze werden gemaakt. Een magere man zat achter een klein bureau, waarvan een la openstond. Vanuit deze la toverde hij al zijn gereedschap en priegelde hij fantastische sieraden in elkaar. Volledig met de hand.DSC_0807
DSC_0808
DSC_0816
DSC_0802
Wat begint met een zilveren draad, tovert hij om in een prachtig sieraad. Dat noem ik nou vakmanschap.
Een kleine shop, wat totaal geen aandacht heeft besteed aan de ‘visual merchandise’, maar prachtige sieraden kan maken met een waarde. Deze man besteed zo ontzettend veel zorg aan zijn producten en dat maakt het waardevol.
Speciaal voor ons heeft hij de maakwijze van de zilveren armbanden stap voor stap vastgelegd. Hieronder een aantal filmpjes zodat jullie een idee krijgen van zijn vakmanschap.

Deze man, Krishna, is de kostwinner voor zijn gezin; zijn vrouw en hun zoontje van 11 jaar. Na een kleine conversatie kreeg ik al gauw wat te drinken en moest ik meer vertellen over Nederland en de sieraden die ik om had. Hij was onder de indruk van mijn ‘Buddha to Buddha’ ring. Hij vroeg zich af hoeveel ik voor deze ring had moeten betalen in Nederland. Ik kon het niet over mijn hart verkrijgen om te vertellen dat deze ring waarschijnlijk een jaaromzet voor hem is. Ik vertelde hem de helft van het werkelijke bedrag en bij het noemen van 60 euro werden zijn ogen groot en kon hij zijn oren niet geloven. Ik schaamde me dood.
Ze vonden mijn bezoek aan hun kleine shop fantastisch. Ik was onder de indruk van hun gastvrijheid, interesse en respect.
Hoewel Sankhu ontzettend hard is getroffen door de aardbeving, werkt Krishna keihard om zijn gezin te onderhouden. Tashi Factory wil daar graag bij helpen. Niet alleen wil ik deze prachtige, handgemaakte sieraden met jullie delen, ik wil ook Krishna aanmoedigen en motiveren in zijn harde werk.

IMG_5301

En weet je wat nou leuk was?
Tijdens mijn eerste bezoek had ik een armband voor mezelf gekocht bij deze juwelier in Sankhu. Een paar maanden later ging ik weer eens bij hem kijken en werd ik met een brede grijns van oor tot oor verwelkomt. Vol trots liet hij zijn nieuwe vitrinekast zien. Blijkbaar had hij net even een extra aankoop nodig om zijn shop een upgrade te geven en zijn droom te laten uitkomen. Nu ben ik er nog meer van overtuigd dat de aankopen van Tashi goed terecht zullen komen.

DSC_0819

DSC_0817
DSC_0823

_MG_2350

Een deel van de opbrengst voor de armbanden ga ik persoonlijk afleveren bij dit gezin in Sankhu. Je mag er daarom zeker van zijn dat je bij elke aankoop dit gezin een steuntje in de rug geeft. En wie weet heeft Krishna volgend jaar een volgende upgrade kunnen uitvoeren voor zijn shop.

_MG_2384


Wil jij graag een Tashi sieraad bestellen, gemaakt van 925 zilver? Kijk dan even op de webshop!
Is jouw favoriet uitverkocht en wil je er toch graag een bestellen? Stuur dan even een mailtje naar info@tashifactory.com met de gewenste breedte, kleur van de steen en je maat. Dan wordt het sieraad voor jou op maat gemaakt! Denk hierbij wel aan een levertijd van ongeveer een maand.
liefssanneWil je een mailtje ontvangen zodra ik een blog over nieuwe producten plaats? Meld je dan aan op de homepagina en registreer je email adres!
TASHI FACTORY is ook te volgen op Facebook en Instagram.

separator

4 Reacties on ZILVEREN SIERADEN

 • Petra schreef:

  Een mooi verhaal, maar wat gaat er nu werkelijk naar de maker, Kris? Dat zou ik graag willen weten voordat ik zo’n sieraad koop.

 • Tashi Factory schreef:

  Hoi Petra! Dankjewel voor je reactie! Wat goed om te horen dat het verhaal van Kris je aanspreekt. Net als jij, vind ik het ook heel belangrijk dat Kris een ruime beloning krijgt voor zijn bijzondere vakmanschap. Zoals je ziet allemaal puur handwerk! Van het bedrag wat je besteed aan de zilveren sieraden gaat meer dan de helft direct naar Kris. Dit geef ik persoonlijk af als ik hem zie op mijn inkoopreis naar Nepal. Het andere deel gebruik ik om nieuwe sieraden bij Kris in te kopen. Zo blijven alle opbrengsten van TASHI naar Nepal toegaan. Ik garandeer je dat zowel Kris, als andere lokale Nepalezen, gelukkig worden gemaakt als je een aankoop doet bij TASHI. Op de site van 2doc van NPO is TASHI de documentaire te zien onder de naam ‘Makers van Morgen’. Daar krijg je een heel duidelijk beeld van wat ik doe in Nepal met TASHI. Beelden van Kris en zijn gezin zijn hier ook te zien. Misschien vind je dat leuk om te kijken en krijg je een nog duidelijker beeld van waar de opbrengst van je aankoop naar toe gaan! Als je meer vragen hebt hoor ik ze graag! Liefs Sanne

 • Ina goudzwaard schreef:

  Zijn de sieraden van tashi ook in Nederland te koop ? Ze zijn werkelijk prachtig !

 • Tashi Factory schreef:

  De sieraden zijn zeker te koop Ina! Bovenaan, onder het kopje ‘shop’ staan alle producten uit Nepal waaronder ook de sieraden van Krishna.

Plaats een reactie

Your email address will not be published.