Wie ooit in Nepal is geweest herkent ze waarschijnlijk gelijk. De kleurrijke, warme, dikke sjaals uit Nepal. Ze zijn te vinden in alle shops in de toeristische gedeeltes van Nepal, maar komen veelal uit dezelfde fabriek vandaan.
Omdat deze sjaals zo ontzettend mooi zijn en zoveel warmte kunnen geven wil ik diegene die nog niet in Nepal is geweest ook kennis laten maken met deze sjaals. Ze zijn geweldig!
Voor dit inkoopproces ben ik eerst wezen kijken in een klein fabriekje. Het was ongeveer anderhalf uur rijden met de scooter vanaf Kathmandu. Het uitzicht werd een stuk minder stedelijk en uiteindelijk zag ik alleen nog maar rijstvelden om me heen. In een klein dorpje, tussen deze rijstvelden, bevond zich de fabriek. Het was een klein gebouw, verstopt tussen de natuur, waar het geluid van weefmachines me al tegemoet kwam.
In een klein zaaltje stonden 6 ouderwetse machines. Drie mannen waren hard aan het werk om deze machines te bedienen. Het zijn dan wel machines, maar wanneer er een draadje knapt komen de handen er toch wel aan te pas. Het verouderde mechanisme kan hier en daar ook een extra handje gebruiken.
De sfeer in de fabriek was goed. Ik stond overal met mijn neus vooraan en wurmde me overal tussen om een mooie foto of een filmpje te maken. Alles was toegestaan.
Ondertussen vertelden de mannen waar ze mee bezig waren en hoe zo’n machine werkt. Het aantal orders was aanzienlijk gedaald na de aardbeving, vertelden ze. De meesten wonen op het platteland rondom de fabriek en zijn erg afhankelijk van deze orders. Toch houden ze de moed erin en werken ze elke dag van 10.00 tot 18.00 uur om een aantal prachtige sjaals te fabriceren. De ruimte waarin ze werken zag er goed uit, genoeg ruimte en frisse lucht. Natuurlijk kunnen de Nepalezen nog altijd genoeg leren over hygiëne van de Nederlanders want de katoenen vlokken sneeuwden overal in het rond.
Het belangrijkste van alles; de mannen zijn blij dat ze werk hebben en dat ze dit in normale omstandigheden kunnen doen gezien de lokale standaarden.
Het was fantastisch om te zien. De machines worden stap voor stap aangedreven en maken een hoop herrie, een prachtig mechanisme, waar geweldige geweven stoffen uit komen in de mooiste kleuren.
Naast mannen waren er ook een aantal vrouwen aan het werk. De vrouwen houden zich bezig met het voorbereidingsproces en maken de garens voor de sjaals. Deze garens bestaan uit katoen en acryl, waardoor de sjaals een sterke kwaliteit krijgen.
Na deze fabriek ben ik bij nog twee andere gaan kijken. De tweede was iets groter en hield zich vooral bezig met het weven van ongeverfde katoen. Hierdoor leek het alsof het net gesneeuwd had.
Deze katoenen stoffen kunnen, naast sjaals, ook gebruikt worden voor andere katoenen items. Helaas was in deze fabriek op dat moment geen personeel aanwezig aangezien de ‘powercut’ een verplichte pauze had ingelast.
Nepal heeft niet genoeg stroom voor het gehele land. Ze hebben daarom een schema waarin de ene regio stroom heeft en in de andere regio de stroom uitvalt. Dit allemaal om de stroom te sparen. In de winter kan dit zelfs oplopen tot 12 uur per dag geen stroom. In de winter is er minder zon en wordt er minder stroom opgewekt, waardoor ze nog meer moeten besparen (kun je het je voorstellen?).
Bij de derde fabriek kwam ik wederom in een kleine zaal met oude machines. Deze fabriek is verschillend van de eerste fabriek doordat deze machines patronen kunnen weven in de sjaal. Je ziet gelijk het verschil in de enorme hoeveelheid draden die uit de machine steken. Deze draden draaien zich door een patronen stencil waardoor er op de sjaal de meest ingewikkelde prints kunnen worden geweven. Geweldig toch?
Ook hier worden de machines aangestuurd door mannen. Je zou er toch niet aan moeten denken dat hierbij een draadje knapt…
Na het machine weven worden de sjaals, als finishing touch, gekaard door vrouwen. Kaarden is het borstelen van de sjaals zodat deze heerlijk zacht en warm aanvoelen.
Tashi heeft bij deze fabrieken een order geplaatst, wat heeft geleid tot prachtige sjaals in het assortiment. Met zorg en aandacht zijn er door deze hardwerkende mannen en vrouwen verschillende soorten sjaals gemaakt die ik graag met jullie wil delen.
Zowel effen als met print, in de mooiste kleuren, voor mannen en vrouwen. Daarnaast zijn er een aantal maxi sjaals gemaakt die dubbel zo lang zijn als een normale sjaal. Een genot om je nek! Deze zijn ook als omslagdoek te gebruiken.
De opbrengst ga ik persoonlijk afleveren bij het personeel wat je kunt zien op de foto’s en filmpjes. Zo weet je zeker dat diegenen die daadwerkelijk de sjaal hebben gemaakt extra beloond worden voor hun fantastische werk. Je kunt er zeker van zijn dat je bij elke aankoop Nepal een steuntje in de rug geeft.
Benieuwd naar meer sjaals? Op de webshop is het gehele assortiment te zien!
Wil je een mailtje ontvangen zodra ik een blog over nieuwe producten plaats? Meld je dan aan op de homepagina en registreer je email adres!
TASHI FACTORY is ook te volgen op Facebook en Instagram.
– De professionele foto’s zijn gemaakt in Bouddha, Nepal door de Nepalese fotograaf Niva Rajbangshi, in samenwerking met de Nepalese modellen Sujita Shah en Sachin Shrestha. –
Plaats een reactie