Als Nepal ergens goed in is, dan is het wel in het maken van accessoires die echt warm zijn. Het kan behoorlijk koud worden in Nepal door de hoogte van het land (Kathmandu alleen al bevindt zich op 1350 meter boven zeeniveau). Daarom proberen de Nepalezen zichzelf in de winter goed in te pakken met kwalitatieve, warme materialen, zoals wol. Een paar van deze wollen accessoires heb ik voor jullie meegenomen naar Nederland.

Via een klein wollen winkeltje in Thamel, het toeristische gedeelte van Kathmandu, kwam ik in contact met Subodh. Samen met zijn broer runt hij zijn familiebedrijf, wat bestaat uit een kleine fabriek die zich specialiseert in wollen items. Na een kort gesprek vuurde ik mijn brutale vraag af op Subodh; of ik eens een bezoek mocht brengen aan zijn fabriek. Subodh vond dit prima, een hele eer zelfs!
Omdat de fabriek zich bevindt in de buurt van Thamel zijn we gelijk op de scooter gestapt om te gaan kijken.

_MG_1784
Een kwartiertje later kwamen we aan bij een gebouw wat deels afgedekt was met zeil en golfplaten door de gevolgen van de aardbeving. Door deze goedkope oplossing zijn de werknemers in staat om hun werk gewoon te hervatten. Het geluid van schrapende breimachines kwam me tegemoet. Tussen de wollen draden baande ik me een weg door de fabriek en keek ik mijn ogen uit. Ondertussen werd ik natuurlijk ook met een open mond en grote ogen aangekeken. Een blanke op bezoek in de fabriek is geen alledaagse gebeurtenis.
De werknemers die wat minder onder de indruk waren van mijn komst, verwelkomden me met een vriendelijke, verlegen grijns en een aarzelende ‘namaste’.

In mijn onderzoek naar goede, betrouwbare, potentiële fabrieken voor de inkoop van Tashi Factory, was dit een fabriek waar ik gelijk een goed gevoel kreeg. Wederom mocht ik overal met mijn neus vooraan staan om foto’s en filmpjes te maken en kon ik met de werknemers een praatje maken. Er was genoeg ruimte voor de werkzaamheden, een radio met vrolijke Nepalese muziek vulde de ruimte en de broers waren zelf behulpzaam en vriendelijk naar hun medewerkers toe. Al met al een fabriek waar de werknemers prima hun werk kunnen doen, gezien de lokale standaarden.

Wat me goed deed was de sfeer die er heerste in de fabriek. Vrouwen zaten op de grond in een kring gezellig te kletsen, ondertussen waren ze bezig met de ‘finishing touch’ van de wollen producten en haalden ze de overbodige draadjes eraf. Terwijl ik foto’s maakte werd er ronduit gelachen en grapjes gemaakt, ze vonden de aandacht geweldig. Hoewel het team gemixt is, bestond het grootste deel uit vrouwen. Dit doen de broers met opzet omdat de vrouwen van Nepal zelfstandiger moeten worden en zo een kans krijgen om financieel afhankelijk te worden.

_MG_1749
_MG_1750
In de fabriek worden de klossen wol voorbereid door het garen om een geraamte te draaien. De kleine wollen accessoires, zoals mutsen en hoofdbanden, worden met de hand gebreid. De sjaals worden gebreid met behulp van prachtige oude machines, waar de klossen aan vast worden gemaakt. Door een schuifplaat heen en weer te verplaatsen worden de wollen stoffen gebreid. Door middel van een patronen stencil kunnen verschillende patronen in de stof worden gemaakt.

_MG_1755
_MG_1763
_MG_1768
_MG_1777
Als de wollen stoffen zijn gebreid worden er producten van genaaid, zoals sjaals en vesten.
Al deze producten worden afgewerkt met een fleece voering, voor nog meer warmte en een beter draagcomfort. De getrainde werknemers kunnen dit razendsnel met behulp van een naaimachine (zie filmpje). In een handomdraai wordt ook het label van TASHI door deze vriendelijke mensen op de producten genaaid.

_MG_1773
_MG_1778
IMG_7702
Al jaren houdt de fabriek met deze werkwijze het hoofd boven water en runnen de broers de fabriek en het winkeltje in Thamel met veel plezier. Ze hebben een flinke klap te verduren gehad door de gevolgen van de aardbeving en moesten de fabriek gedeeltelijk renoveren. Gelukkig zijn ze overeind gebleven en kon ik voor Tashi Factory een order plaatsen.

Als je zeker wilt zijn dat je het niet koud krijgt in de winter dan maak je een goede keus met deze producten. TASHI heeft wollen mutsen, hoofdbanden en sjaals bij deze fabriek ingekocht. Stuk voor stuk gemaakt van 100% wol. De hoofdbanden en mutsen zijn afgewerkt met een fleece voering.

_MG_2286
Een deel van deze opbrengst wordt persoonlijk afgeleverd bij de werknemers van deze fabriek. Zo weet je zeker dat de makers voldoende beloond worden voor hun fantastische werk. Je kunt er zeker van zijn dat je bij elke aankoop Nepal een steuntje in de rug geeft.

IMG_7701
IMG_7843

IMG_7726
IMG_7816
IMG_7820a
Wil jij graag zo’n wollen TASHI product uit deze fabriek? Bekijk dan de webshop voor het gehele assortiment! Geef warmte door en steun met jouw aankoop de Nepalese economie.
liefssanneWil je een mailtje ontvangen zodra ik een blog over nieuwe producten plaats? Meld je dan aan op de homepagina en registreer je email adres!
TASHI FACTORY is ook te volgen op Facebook en Instagram.

– De professionele foto’s zijn gemaakt in Bouddha, Nepal door de Nepalese fotograaf Niva Rajbangshi, in samenwerking met de Nepalese modellen Sujita Shah en Sachin Shrestha. –

separator

16 Reacties on WOLLEN TASHI ACCESSOIRES

Plaats een reactie

Your email address will not be published.