Puur natuur en heerlijk gezond; de thee uit de thee plantages van Ilam. Het thee gebied van Nepal. Ilam ligt in de bergen, zo’n 4000 meter boven zee niveau. Het gebied ligt in het oosten van Nepal, dicht bij de bekende Darjeeling regio in India. Ongeveer 24 uur rijden met de lokale bus vanaf Kathmandu. Dit gebied stond nog altijd op mijn bucket list. En afgelopen mei mocht ik die van mijn lijst afstrepen. Een trip naar Ilam!

Door Bharat kwam ik op het idee om Nepalese thee in het TASHI assortiment aan te bieden. Vrienden van Bharat hebben namelijk een eigen kleine thee plantage in Ilam. Zodoende wist Bharat een trip te organiseren naar het oosten van Nepal om dit productie proces met eigen ogen te bekijken. Ik moet natuurlijk wel precies weten wat ik jullie aanbiedt…
Omdat er niet veel tijd overbleef, gedurende mijn verblijf in Nepal, moest deze trip in 3 dagen gepland worden. Bharat kennende is niets onmogelijk, gewoon gaan.
Met de lokale bus binnen 3 dagen Ilam bezoeken was in mijn ogen toch wel een tikkeltje onmogelijk. Bharat had gelukkig een auto geregeld waarin we binnen 15 uur in Ilam zouden zijn.

Midden in de nacht werd ik opgehaald, klaar voor vertrek. Zodat we (hopelijk) nog voor het licht in Ilam zouden zijn. Een vriend van Bharat, die achter het stuur zat, wist het gaspedaal goed te vinden en dacht voor 15 uur lang dat hij meedeed aan de Grand Prix van Nepal. Ik heb mijn hart vast gehouden. Zoals de foto laat zien bestonden de smalle bergweggetjes uit misselijkmakende bochten, die de chauffeur met een hoge snelheid soldaat maakte. Wat een tocht!

DSC_0214

Na een aantal hartverzakkingen en bijna-dood ervaringen met heilige koeien op de weg, kwamen we na 15 uur veilig en een beetje bleek, in Ilam aan. Familie Shrestha, de vrienden van Bharat, verwelkomden ons met open armen in hun prachtige huis met uitzicht over de Himalaya’s. Naast meneer en mevrouw Shrestha werd ik ook voorgesteld aan een stuk of 8 kinderen. Deze kinderen zijn wees of komen uit arme gezinnen van het platteland. De familie Shrestha vangt ze op, zorgt voor ze alsof ze hun eigen kinderen zijn en geven ze stuk voor stuk een kans op onderwijs. Een familie met een hart van goud.
Na heerlijke daal bhat, vers van het land, kroop ik na een lange, stressvolle dag het houten bedje in. Voordat ik een insect of spin ontdekte in mijn kamer (er bestaan me een exemplaren op het platteland!), deed ik maar snel mijn ogen dicht. Wat niet weet, wat niet deert.

De volgende dag konden we dan eindelijk Ilam ontdekken. We stonden vroeg op en na wederom een bord goedgevulde daal bhat waren we klaar voor de wandeling. Met een vers gekookte aardappel van het land voor in het vuistje (keer wat anders, zo’n tussendoortje) begonnen we onze tocht. (Bharat kennende, had ik me al voorbereid op een flinke route). Meneer Shrestha liet ons eerst zijn grond zien rondom het huis. Alles wat ze eten komt uit eigen tuin. Van aardappels tot linzen tot kiwi’s. Heerlijk!
Na een uurtje de berg oplopen kwamen we aan bij zijn eigen lokale plantage. Wauw, wat een uitzicht. Een vlakte vol met kleine groene thee plantjes met daartussen vrouwen met rieten manden in felgekleurde tunieken. Het landschap van Ilam is adembenemend, zo mooi.

DSC_0355

Het gebied van Ilam is door het klimaat perfect voor de landbouw. Meneer Shrestha vertelde me dat Ilam, naast thee, ook meerdere kruiden en specerijen verbouwd. Hoewel de Nepalezen ontzettend goed zijn in het maken van thee, zijn ze internationaal nooit zo ver gekomen als de thee afkomstig van de Darjeeling regio. Van alle thee uit de wereld komt dan ook maar 0,4% uit Nepal. Zonde, als je het mij vraagt! De bladeren hebben hun eigen aroma en smaak, wat de thee uit Nepal uniek maakt.

P1020717Bharat, Sanne en meneer Shrestha

De thee wordt door lokale vrouwen uit de buurt met de hand geplukt. Alleen de eerste drie blaadjes worden geplukt (zie foto). Witte thee bestaat uit alleen het topje van deze drie blaadjes en is daardoor een stuk prijziger. Afhankelijk van het proces na het plukken, wordt er zwarte of groene thee van deze 3 bladeren gemaakt. Razendsnel plukken de vrouwen de blaadjes en verzamelen ze in rieten manden die ze op hun rug hebben hangen. Voor ik het wist draaide Bharat een rode sjaal om mijn hoofd en hing er ook zo’n rieten mand op mijn rug. Ze konden hun lol niet op. De vrouwen leerden mij welke blaadjes ik precies moest plukken en na een paar minuten was ik geheel opgenomen tussen de lokale harde werkers. Hard werken, zo in de felle zon, maar wat een heerlijk gevoel om zo met je eigen product bezig te zijn! Dan te bedenken dat het straks in onze eigen theekopjes in Nederland zit!

DSC_0344

DSC_0301

DSC_0271

Na het plukken worden de bladeren op rieten matten verspreid en in de zon gelegd. De vrouwen rollen de bladeren met hun handen op zodat deze ook opgerold opdrogen. De beste thee met de meeste smaak moet binnen een dag opgedroogd zijn. Wanneer er die dag geen zon is, kan dit al ten koste gaan van de smaak. Zonder het gebruik van extra toevoegingen, is na een dag werk de thee klaar voor gebruik. Deze volle, natuurlijke thee is rijk aan anti-oxidanten en mineralen werd me verteld. Rechtstreeks uit de natuur, super gezond!

DSC_0374

DSC_0440
DSC_0467

Er zijn vier momenten in het jaar wanneer de thee, met zorg en respect voor de natuur, wordt geplukt. De planten zijn dan ongeveer 18 tot 20 centimeter hoog. In de winter worden de planten gesnoeid zodat er in de zomer weer verse nieuwe thee bladeren aankomen.
Naast deze kleine plantage van de familie Shrestha, hebben we ook de plantage bekeken van de Nepalese overheid, een stuk verderop. Deze plantage was enorm. Een aantal bergen waren volledig bedekt met thee planten. Voor deze grotere hoeveelheid thee heeft de overheid een fabriekje opgezet. In deze fabriek wordt op een kunstmatige manier de thee bladeren gedroogd, wat het productie proces versneld. Vanuit hier wordt de thee geëxporteerd naar andere landen.

DSC_0406

Je snapt natuurlijk wel dat ik het veel leuker en dankbaarder vind om zo’n hardwerkende familie te ondersteunen, waarbij ik zeker weet waar het geld terecht komt. Daarom heb ik de eer gekregen om deze thee, afkomstig van de familie Shrestha, met jullie te delen. Smaakvolle thee van kwaliteit, afkomstig uit de prachtige natuur van Nepal.
Na een dag vol indrukken van Ilam, zijn we de dag erna wederom weer vroeg vertrokken met de race auto naar Kathmandu. Blij en trots dat ik deze trip toch nog mocht meemaken in 3 razendsnelle dagen.

Orthodox_tea

DSC_0970

Ervaar zelf de smaak van Nepal en ondersteun de familie Shrestha zodat ze wellicht nog meer kinderen uit arme gezinnen kunnen opvangen. Deze mensen verdienen het!
Een zakje TASHI thee bevat 100 gram en is verkrijgbaar voor 5,95 euro op de webshop, onder het kopje ‘overige’. De thee is zowel in zwarte thee als in groene thee verkrijgbaar.

Benieuwd naar de beelden? Mijn trip naar Ilam is in nog geen 3 minuten samengevat in onderstaande korte documentaire.

liefssanne

Wil je een mailtje ontvangen zodra ik een blog over nieuwe producten plaats? Meld je dan aan op de homepagina en registreer je email adres!

TASHI FACTORY is ook te volgen op Facebook en Instagram.

separator

1 Reactie on TASHI THEE UIT ILAM

  • Ans Bleeker schreef:

    Wat een geweldige reportage Sanne en wat een avontuur toch weer!
    Nepal blijft je verrassen hè?
    Liefs, Ans

Plaats een reactie

Your email address will not be published.